در میان انواع دانه های قهوه موجود، عربیکا و روبوستا تنها گونه هایی هستند که با تقاضای جهانی قهوه مطابقت دارند. از فنجانهایی که از کافهها میخرید تا کیسههایی که در سوپرمارکت میخرید، تقریباً مطمئناً از دانههای قهوه عربیکا یا روبوستا تشکیل شدهاند.
از طرف دیگر، قهوه لیبریکا یک قهوه کمیاب در بخش قهوه اسپشیالیتی است. با وجود این واقعیت که محبوبیت آن در حال افزایش است، بیشتر قهوهنوشهای جدید ممکن است آن را شناسایی نکنند.
اما چرا قهوه لیبریکا اینقدر محبوب نیست؟ چگونه است که سومین گونه بعد از آن دو، همه در مورد آن صحبت نمی کنند؟
پاداش بزرگ برای دانه های لیبریکا این است که به ندرت در تجارت قهوه و بازار جهانی اعتبار داده می شود. همچنین، این نوع فقط در چند کشور موجود است. در نتیجه، برخی افراد بر این باورند که این گونه قهوه کمیاب در آستانه انقراض است.
قهوه لیبریکا دقیقا چیست؟
قهوه لیبریکا در نواحی غربی و مرکزی آفریقا، به ویژه لیبریا، که در اواسط دهه 1800 در آنجا تأسیس شد، سرچشمه گرفت. این یکی از مهم ترین گونه های قهوه است که دیگر به ندرت کشت می شود. کمتر از 2 درصد از کل قهوه تولیدی تجاری در جهان را تشکیل می دهد.
به عبارت دیگر، از آنجا که رشد آن دشوار است، این نوع قهوه در صنعت قهوه محبوبیت خاصی ندارد و بسیار کمیاب است.
علاوه بر این، Liberica فقط یکی دیگر از انواع قهوه از خانواده Rubiaceae است که کشت شده و به درخت قهوه تبدیل شده است. درختچه ای همیشه سبز است که به درختی بزرگ (تا ارتفاع 20 متر) تبدیل می شود که در برابر آفات و بیماری ها مقاوم است. همچنین دارای برگ ها و دانه های بزرگ تری نسبت به انواع دیگر قهوه است.
از نظر شرایط رشد، تقریباً مشابه روبوستا است که می تواند در شرایط خشک دوام بیاورد. با این حال، این قهوه ترجیح می دهد در ارتفاعات کم رشد کند.
خواص فیزیکی و طعم لیبریکا
لیبریکا تنها قهوه با خواص متمایز است. از نظر دانه، اندازه، تراکم و حجم بسیار بالایی دارد. در واقع، هم میوه ها و هم دانه ها به میزان قابل توجهی بزرگتر هستند. همچنین شکل دانه مانند بادام ناهموار است.
از نظر طعم، قهوه لیبریکا کیفیت فنجانی بالاتری نسبت به روبوستا دارد اما از عربیکا پایین تر است. طعم گلی و میوه ای قوی و همچنین چوبی و خاکی بودن دارد. افرادی که این قهوه را امتحان کرده اند متوجه خواهند شد که طعمی کاملاً متمایز از قهوه های رایج دارد.
در حالی که خوشمزه است، طعم تلخ تری نسبت به عربیکا و روبوستا دارد، که به طعم قدرتمندی که فیلیپینی ها به طور سنتی آن را می شناختند می افزاید (همانطور که آن را “باراکو قهوه” می نامیدند که به معنای “گل میخ” است و با تصویر مردانگی مرتبط است).
به طور سنتی سیاه سرو می شود. با این حال، به دلیل طعم متغیر آن، بهتر است به عنوان قهوه مخلوط برای ایجاد پیچیدگی و عمق طعم استفاده شود. این بدان معناست که با ارائه یک ترکیب طعم برتر، به دم خود عمق و قدرت صاف بیشتری بدهید.
تاریخچه قهوه لیبریکا
لیبریکا در غرب آفریقا، در لیبریا سرچشمه گرفت. اما در طول زمان، در اکثر مناطق جنوب شرقی آسیا از جمله فیلیپین، اندونزی، مالزی و ویتنام به صورت ارگانیک رشد کرده است. با این وجود، در سایر کشورهای تولیدکننده قهوه، مانند جزایر نیکوبار، سیشل و آندامان کمتر رایج است.
لیبریکا در اواخر دهه 1800، زمانی که زنگ قهوه مزارع عربیکا را در آفریقا، اندونزی و برزیل ویران کرد، به شهرت رسید. از آنجا که تأثیر قابل توجهی بر تولید قهوه عربیکا دارد، این صنعت تلاش کرد لیبریکا را به سایر کشورها گسترش دهد. و در حال حاضر اغلب در چندین مکان کشت می شود.
کشاورزان فکر می کردند که این نوع از بیماری زنگ مصون است. در نتیجه، آنها به سرعت آن را در سراسر جهان پخش کردند تا تولید قهوه را حفظ کنند. اکثریت جنوب شرقی آسیا از جمله هند، اندونزی، مالزی و فیلیپین را شامل می شد.
فیلیپین اولین کشوری بود که اقدام به کشت لیبریکا کرد که به محصول معروف قهوه آنها تبدیل شد. اگرچه قهوه عربیکا هنوز در دهه 1740 کشت می شد، این منطقه اولین منطقه ای بود که لیبریکا را در مقادیر زیاد برداشت و صادر کرد. در نتیجه، این کشور در آن زمان به تامین کننده برتر قهوه در جهان تبدیل شد که به اقتصاد کشور کمک کرد.
با استقلال فیلیپین، بازار جهانی قهوه لیبریکا با کاهش تولید شروع به کاهش کرد.
آیا قهوه لیبریکا در خطر انقراض است؟
دانه قهوه لیبریکا هنوز به صورت تجاری کشت می شود. آنها در واقع در چهار شکل اصلی قهوه گنجانده شده اند.
متأسفانه، تامین حبوبات کافی نگران کننده است زیرا فقط در مکان های خاصی می توان آن را به صراحت تهیه کرد. این نشان می دهد که اگر فقط برای مصرف محلی باشد، به اندازه کافی وجود دارد. با این وجود، چون بسیاری از مردم قادر به چشیدن آن نیستند، ممکن است در مقیاس جهانی در آستانه انقراض باشد.
به عنوان مثال، مالزی و فیلیپین را در نظر بگیرید. لیبریکا در هیچ یک از این کشورها غیر معمول نیست. قهوه لیبریکا در فیلیپین معروف است و در مالزی حیاتی است. علیرغم این واقعیت که عربیکا معمولاً محبوب ترین قهوه است، لیبریکا جایگاه ثابتی در بازار آسیا و اقیانوسیه دارد.
لیبریکا با مخلوط معروف “باراکو” مرتبط است که قهوه ترجیحی در فیلیپین است. هنوز هم در فروشگاه های محلی فروخته می شود و در کافی شاپ های سراسر کشور سرو می شود. با این حال، اغلب فقط در دسترس ساکنان و بازدیدکنندگان است زیرا در کشورهای دیگر به طور گسترده در دسترس نیست.
تجارت قهوه فیلیپین تلاش کرد تا آخرین مکان های کشت لیبریکا را از انقراض محافظت کند. علاوه بر این، هر دو بخش عمومی و تجاری سخت و با موفقیت برای بهبود روش های کشاورزی قابل قبول کار کرده اند. این کار منجر به افزایش در دسترس بودن دانه های کافی و همچنین گسترش مداوم قهوه شده است. فیلیپین اکنون یکی از معدود کشورهایی است که هنوز قهوه لیبریکا تولید می کند.
مالزی همچنین مقدار زیادی دانه لیبریکا تولید می کند. در حالی که سهم کمی در عرضه جهانی دانه دارد، کشت این قهوه در کشور حیاتی است. گونه های اصلی قهوه که در این کشور رشد می کنند لیبریکا و روبوستا هستند. آنها به ترتیب حدود 73 و 27 درصد از تولید قهوه کشور را تشکیل می دهند و این نوع قهوه های مهم آن را تشکیل می دهند.
درست مانند فیلیپین، چندین تولیدکننده مهم دانه لیبریکا و در کافه های محلی نیز وجود دارد. اگر می خواهید قهوه لیبریکا را خودتان درست کنید، می توانید آن را به راحتی در مالزی تهیه کنید.
با این وجود، این فقط به این معنی است که قهوه های فوق هنوز در دسترس هستند. علیرغم این واقعیت که لیبریکا به راحتی به صورت محلی رشد می کند، هر دو کشور فوق ممکن است با کمبود شدید دانه قهوه لیبریکا مواجه شوند.
چه چیزی یافتن قهوه لیبریکا را بسیار دشوار می کند؟
علل مختلفی به کمبود آن کمک می کند.
در نظر بگیرید که پرورش آن دشوار است. همچنین تحت تأثیر عرضه و تقاضا است. البته قهوه عربیکا و قهوه روبوستا قبلاً از نظر محبوبیت از آن پیشی گرفته اند.
تولید دانه قهوه کم است.
با توجه به استدلال دیپر، قهوه لیبریکا نمی تواند بازدهی زیادی برای تامین تقاضای قهوه در جهان فراهم کند.
تقاضای جهانی برای خرید قهوه لیبریکا با اختلاف زیادی از عرضه محلی بیشتر است. به غیر از چند کشور، تولید جهانی آن محدود به مقادیر کم است.
در نتیجه، افراد گهگاه تلاش زیادی می کنند تا طعم آن را بچشند. دیگران برای تعامل با آن به پیدایش آن سفر خواهند کرد. دانه لیبریکا، بر خلاف دانه قهوه عربیکا، کمیاب است و یافتن آن دشوار است، زیرا تنها چند کشور آن را تولید می کنند.
قهوه عربیکا تقاضای زیادی دارد.
یکی از دلایل این است که امروزه مردم آن را به درستی بررسی نمی کنند. لیبریکا اغلب با انواع دیگر مانند روبوستا مخلوط می شود تا در بازار فروخته شود، زیرا همیشه به صورت محلی عرضه نمی شود.
اگر از شما بخواهم بین قهوه عربیکا و لیبریکا انتخاب کنید، احتمالاً کیفیت بهتر و بالاتر را انتخاب می کنید که به معنای عربیکا است.
قهوه عربیکا واقعاً بازار را از نظر کیفیت فنجان و طبقه بندی قهوه تخصصی کنترل می کند. دانه قهوه عربیکا با قیمت قهوه بالاتری در بازار جهانی به فروش می رسد، که ممکن است یکی از دلایلی باشد که بسیاری از کشاورزان برای کشت آن هزینه های زیادی کرده اند. اگر آنها بتوانند قهوه عربیکا را کشت کنند و حجم قابل توجهی از آن تولید کنند، به احتمال زیاد روی آن تمرکز خواهند کرد.
قهوه لیبریکا و حتی اکسلسا هیچ رشدی را تجربه نمی کنند. تعداد کمی از تولیدکنندگان قهوه برای توسعه این گونهها تلاش کردهاند و در نتیجه دانههای قهوه در بازار کمیاب میشوند.
با این وجود، در بازار امروز، تعداد کمی مزارع کوچک قهوه لیبریکا، بو داده ها و شرکت ها شکل گرفته اند. علاوه بر این، با پیشرفت فناوری، میتوانید به راحتی دانههای آنها را آنلاین دریافت کنید. با این حال، اطمینان از کیفیت و قابلیت ردیابی یک مشکل است.
بهبود وضعیت لیبریکا
قهوه لیبریکا اغلب به عنوان یک گیاه دشت استوایی شناخته می شود. اشاره کردیم که این قهوه ترجیح می دهد در ارتفاعات کم (تا 600 متر) رشد کند زیرا لیبریکا در این محیط بهتر از عربیکا و حتی روبوستا است.
با این وجود، ویژگی های خاصی با روبوستا مشترک است. به عنوان مثال، هر دو می توانند در آب و هوای گرمتر و سخت تر، با دمای روزانه سالانه بین 24 تا 30 درجه سانتیگراد زنده بمانند. همچنین بارش سالانه 1600 تا 2400 میلی متر را ترجیح می دهد. یعنی ممکن است در سایه ملایم و در خاک های شنی با زهکشی خوب رشد کند.
بگذارید به مالزی برگردیم. شرایط آب و هوایی قهوه در هیچ یک از کشورهای گرمسیری جهان تغییر نکرده است. برای رشد عربیکا در تپه ها و روبوستا و لیبریکا در پلا مناسب است
همانطور که گفته شد، این یکی از دلایلی است که مالزی مقدار زیادی دانه قهوه لیبریکا و فقط کمی دانه قهوه عربیکا تولید می کند.
هدف مالزی کشت هر دو لیبریکا و روبوستا است زیرا محدوده دمایی رشد ایده آل آن بین 18 تا 30 درجه سانتیگراد است. گیاهان ممکن است در آنجا حتی در زیر نور مستقیم آفتاب رشد کنند. همچنین، شرایط جغرافیایی این مکان مهم است، زیرا عربیکا فقط در مناطق مرتفع مانند ارتفاعات کامرون در پاهانگ قابل کشت است.
اگر به یک مزرعه قهوه در فیلیپین بروید همینطور است. تقریباً همه انواع قهوه در آن مناسب می شوند، از مناطق پست تا کوهستانی. با این وجود، لیبریکا بیشتر در استان های پست باتانگاس و کاویت کشت می شود.
تکنیک پردازش قهوه لیبریکا
یک گیلاس قهوه تازه برداشت شده باید تحت هر روش فرآوری قرار گیرد تا دانه های آن حذف شود. اما، با توجه به اینکه دانه لیبریکا کیفیت فیزیکی متفاوتی نسبت به دانه معمولی دارد، کدام روش پردازش بهتر است؟
در میان انواع قهوه، گیلاس لیبریکا بزرگترین است. اندازه از زمان به زمان در نوسان است. بنابراین، آیا می توان آن را مانند گیلاس عربیکا فرآوری و درمان کرد؟
به گفته متخصصان قهوه، ممکن است آن را با هر روش معمول و معمولی که با آن آشنا هستید پردازش کنید. اگر می خواهید بازار قهوه تخصصی را هدف قرار دهید، از قهوه لیبریکا شسته یا فرآوری شده با عسل استفاده کنید.
دانه های فرآوری شده شسته شده طعمی سنتی، گلدار و شکلاتی می دهند. لیبریکا که به طور طبیعی فرآوری شده است طعم میوه ای دارد. برخی ادعا می کنند که طعم آن شبیه جک فروت است.
از آنجایی که قهوه لیبریکا از نظر اندازه، حجم و تراکم برجسته ترین گیلاس را دارد، تنها چیزی که باید تنظیم شود تجهیزات آن است. با توجه به محبوبیت و تقاضای بیشتر برای هر دو عربیکا و روبوستا، اکثر انواع ماشین آلات پردازش تجاری در اندازه های معمولی هستند که می توانند عربیکا یا روبوستا را در خود جای دهند.
در نتیجه، در حالی که این واریانس ها مستقیماً بر کیفیت دانه تأثیر نمی گذارد، در صورتی که برداشت و فرآوری مناسب و به اندازه کافی انجام نشود، ممکن است طعم نهایی را مختل کند. با بیان این موضوع، ایجاد یک سیستم و دستگاه پردازش قهوه با ویژگی های فیزیکی مناسب برای لیبریکا بسیار مهم است. برای خرید قهوه شیراز می توانید به سراسر فروشگاه های کشور مراجعه کنید.